Budite ZaČin ljubavi – podržite razvoj palijativne skrbi u Zagrebu

ZaČin ljubavi akcija je udruge La Verna kojoj je cilj educirati i senzibilizirati javnost na temu palijativne skrbi.

Znate li što je palijativna skrb? Ne, to nije pomoć samo starim i teško bolesnim građanima našega grada. Palijativnih bolesnika nažalost ima jako mnogo i među mlađom populacijom, a grad nema dovoljno resursa da im svima pruži adekvatnu skrb. Zato su tu volonteri udruge La Verna, koji pomažu potrebitima. Uz pomoć mobilnog tima volontera udruga koja iza sebe ima više od 20.000 sati volontiranja, a može se pohvaliti i dobivenom nagradom Volonterski Oskar, pruža psihosocijalnu i duhovnu podršku bolesnim osobama, ali i usluge savjetovališta i službe za podršku u žalovanju.

Kako bi temu palijativne skrbi, koja je teška, nije jedna od onih o kojima se usputno priča na kavi, približila široj javnosti, La Verna je pokrenula akciju pod nazivom ZaČin ljubavi. Blaženka Eror Matić, predsjednica udruge La Verna, i sama volonterka, otkrila je da je cilj akcije educirati građane o palijativnoj skrbi i približiti im vrijednost koju ona društvu donosi te dodala kako se u udruzi nadaju da će ZaČin ljubavi pomoći u senzibiliziranju javnosti kako bi im se pružila podrška i donirala sredstva u svrhu unapređenja palijativne skrbi.

“Volonteri su začin palijative, a palijativa je začin društva, to je krilatica koja daje najkraći odgovor na pitanje zašto začinsko bilje – kao živi simbol ove naše akcije”, izjavila je Olivera Kapetanović, stručna voditeljica za psihosocijalnu podršku i koordinatorica La Verninih volontera, koja će gostovati u KCM-u i u društvu nekih volontera predstaviti akciju i podijeliti neke od najljepših volonterskih priča. Volontiranje u palijativnoj skrbi u životu volontera ostavlja dubok trag. Biti tu za nekoga na zalasku života oplemenjuje život čovjeka. Akcija ZaČin ljubavi traje cijelu godinu.

Svi koji neće biti u mogućnosti doći u KCM 9. srpnja u 18 sati mogu putem web-stranice www.laverna.hr ispuniti online-obrazac i donirati za začinsko bilje. Odabrano bilje volonteri udruge dostavljaju korisnicima kojima pomažu ili bolesniku kojeg donator osobno poznaje. Za obrazac kliknite ovdje.

Ispunjavanjem obrasca i uplatom donacije udruzi nekome možete uljepšati dan i pružiti potporu kada im je najpotrebnije. Volonteri udruge dostavit će lončanicu sa začinskim biljem bolesniku kojeg poznajete, a u suprotnom će samostalno izabrati nekoga koga obilaze.

Od listopada prošle godine akciju svakog mjeseca podržava i promovira jedan od poznatih gastroblogera ili blogerica. Svaki od ambasadora preuzima ime nekog od začina pa je tako prvi ambasador akcije Domagoj Jakopović Ribafish, koji se javnosti predstavio kao Gospodin Ružmarin. Podršku akciji uz blogere svaki mjesec daju i odabrani zagrebački kafići, klubovi i kreativni prostori, koji začin izlažu u svom prostoru i ponosno nose titulu prijatelja akcije. U srpnju tu titulu nosi Kulturni centar Mesnička.

The event is finished.

Date

9. 7. 2022.
Expired!

Time

18.00 - 19.00

Oznake

Društvena zbivanja,
Ljetni program

Lokacija

Kulturni centar Mesnička
Mesnička ulica 12, Zagreb
Website
https://bit.ly/3KN1R7a
Kategorije

Organizator

Udruga La Verna
Website
http://www.laverna.hr

Ostali organizatori

Kulturni centar Mesnička
Email
kulturnicentarmesnicka@gmail.com
Website
https://kcm-club.net/