BaShBozouki’s – Live at KCM

Slobodna, ali vibrantna muzička improvizacija, najkraći je opis koncepta koji se krije iza pseudonima BaShBozouki’s. Uspostavljen kao otvoreni i interaktivni prostor Asmira Šabića za stvaralačku suradnju različitih muzičkih senzibiliteta, BaShBozouki’s se giba između etno-noise zvukova, elektroničkih sekvencija, slobodne improvizacije i vokalnih angažiranih parola.

Nastupima u različitim formacijama – solo, duo ili trio – BaShBozouki’s se razumije kao rastezljiv koncept improvizacije i participacije. Radi se o muzičkom crossoveru različitih melodija, taktova i misli, koje tematski govore o migracijama i pričama koje se razvijaju između dvije domovine. Kao takva, muzika BaShBozoukija ukazuje na harmoniju različitosti evocirajući pritom ambijentalne crtice brdovitih pejsaža i vijugavih rijeka ovoga ili nekog drugog minulog vremena.

Naziv BaShBozouki’s igra je različitih riječi koje su u povijesnoj perspektivi posjedovale različita značenja. Prvi dio riječi (tur. baş) znači glava ili predvodnik, a drugi je referencija na grčki instrument buzuki, koji Šabić rabi kao glavni izražajni alat. Ujedno, turska riječ başıbozuk (nepravilan; raspašoj) najbolje pojašnjava navedeno umjetničko nastojanje te dodatno širi interpretacijsko polje i razumijevanje onoga što BaShBozouki’s želi da bude. Muzika koja proizilazi iz navedenog koncepta jest eklektična, slobodna od forme i kao takva, žanrovski i tematski vrlo jasno decentralizirana.

Osnivač je BaShBozoukija Asmir Šabić, gitarist, perkusionist i producent. Sudjelovao je u različitim umjetničkim projektima, na festivalima i događajima od kojih se svakako izdvajaju Vuneny, Brain Damage, Fedayi Pacha, Bülent Kullukcu, Daqui Dub, Tuna Trio and Ghost, Majmoon… Bio je član benda Vuneny od osnivanja 2003. godine sve do odlaska u München, gdje živi i radi.

Koncert je u duo izvedbi – Asmir Šabić (buzuki, elektronika) i Sebastian Maikäfer (violina, viola). Maikäfer je multiinstrumentalist čije iskustvo obuhvaća izvedbe klasične muzike, bluesa, rocka, reggaea, folka, jazza i eksperimentalne muzike. Član je bendova Das Weiße Pferd, Chinga Ling Tweens, Pnema… Živi i radi u Münchenu.

Preporučena donacija: 5 €.

The event is finished.

Date

13. 1. 2023.
Expired!

Time

21.00

Oznake

Koncert,
Program uživo

Lokacija

Kulturni centar Multimedija
Kranjčevićeva ulica 16a, Zagreb
Website
https://bit.ly/3rs1ztJ
Kategorije

Organizator

Kulturni centar Multimedija
Email
kcmmyspirit@gmail.com
Website
https://kcm-club.net/

Leave a Reply