You are currently viewing Godišnjica premijere filma Selo prokletih Johna Carpentera

Godišnjica premijere filma Selo prokletih Johna Carpentera

Na današnji dan, 28. travnja 1995. godine u američka je kina puštena fantastična horor-drama “Selo prokletih” (Village of the Damned) koju je režirao slavni John Carpenter. Riječ je o novijoj obradi knjige “The Midwich Cuckoos” Johna Wyndhama, koja je poslužila i kao temelj prve ekranizacije “Sela prokletih” iz 1960. godine, a koju je režirao Wolf Rilla.

Dok slikovito američko obalno mjesto Midwich jednog ranog jutra prekriva zlokobni tamni oblak, nekoliko stanovnika iz sna budi neobičan zvuk sličan ljudskom stenjanju. Među mještanima pred kojima je još jedan uobičajeni dan su i simpatični liječnik Alan Chaffee (Christopher Reeve) sa suprugom Barbarom (Karen Kahn), te atraktivna Jill McGowan (Linda Kozlowski) s požrtvovnim mužem Frankom (Michael Paré). Dok Alan i Barbara hitaju na posao, Jill sudjeluje u organizaciji skore mjesne proslave, a Frank automobilom odlazi izvan sela. Frank primijeti onesviještenu stoku i sam izgubi svijest te pri punoj brzini automobilom udari u drugo vozilo i ostane na mjestu mrtav. Istodobno, i svi mještani Midwicha iz neobjašnjivih razloga padnu u nesvijest, a isto se dogodi i svim seoskim životinjama. Koji sat potom stignu interventne vladine vojne postrojbe, koje Midwich i onesviještene mještane stave u karantenu, a istragu slučaja povjere iskusnoj znanstvenici Susan Verner (Kirstie Alley). Shvativši da za tajanstvena zbivanja ne postoji racionalno objašnjenje, Susan zaključi da je riječ o najavi mnogo strašnijih događaja. Nekoliko tjedana nakon toga iznenađeni Alan čak deset svojih sumještanki obavijesti da su trudne. Čini se da su sve žene, uključujući Alanovu suprugu Barbaru, ožalošćenu udovicu Jill, te mladu i nevinu Melanie Roberts (Meredith Salenger), zatrudnjele u isto vrijeme…

Uloge u toj inačici tumače Christopher Reeve, Linda Kozlowski, Kirstie Alley, Michael Paré, Mark Hamill, John Falk i mnogi drugi.

Goran Čelig