You are currently viewing Godišnjica premijere filma Panov labirint Guillerma del Tora

Godišnjica premijere filma Panov labirint Guillerma del Tora

Na današnji dan, 27. svibnja 2006. godine na filmskom festivalu u Cannesu publika je premijerno mogla pogledati “Panov labirint” (El Laberinto del Fauno | Pan’s Labyrinth), nevjerojatno maštovito djelo oskarovca Guillerma del Tora. Čak i uza sve bajkovite elemente film ustvari govori o posljedicama rata na ljude svih dobi. Jedanaestogodišnja Ofelia stvara imaginarni svijet kao bijeg od strahota rata, a redatelj svakom gledatelju nudi mogućnost izbora vjerovati ili ne…

U Španjolskoj 1944. godine, neposredno nakon Građanskog rata, djevojčica Ofelia (Ivana Baquero) odseli se zajedno s trudnom majkom očuhu Vidalu (Sergi López), okrutnom vojnom zapovjedniku Francove vojske. Kako bi pobjegla od ružne svakodnevice, Ofelija neprestano odlazi u svijet mašte. Njezina je znatiželja jednoga dana odvede u šumu te u tajanstveni podzemni labirint, gdje susretne neobično biće, mitskoga Pana (Doug Jones). Pan tvrdi da je ona reinkarnacija princeze Moanne, izgubljene kćeri podzemnoga kralja, i da je njegova zadaća čuvati portal koji bi je trebao vratiti ocu. No prije svega treba provjeriti je li njezina besmrtna duša ostala nepromijenjena pa Ofelia mora izvršiti tri zadatka u vrijeme punog Mjeseca. To će ovu bajku na opasan način ispreplesti s ratnom stvarnošću…

“Panov labirint” neobičan je film fantazije jednoga od najpoznatijih suvremenih meksičkih redatelja Guillerma del Tora (Đavolja kralježnica), film koji je na originalan način progovorio o ratnim strahotama i nacizmu pričom o djevojčici koja pronalazi alternativni život, “bolji od zemaljskog”, u podzemnom labirintu koji je ulaz u mitski svijet prepun bića iz bajki i legenda.

U film su uložena velika financijska sredstva, sniman je na trideset i četiri seta, a uz ostale, u filmu se rabila takozvana tehnika animatronike (postupak korištenja animiranih robota) kojom su oživljeni neki bajkoviti likovi. Uz izvrsnu glumu (posebno Sergia Lópeza), rezultat je jako solidno i atraktivno ostvarenje zanimljive priče.

Film je osvojio brojne nagrade na uglednim svjetskim festivalima (među ostalima, i tri Oscara – za šminku, kameru i scenografiju).

Goran Čelig