You are currently viewing Godišnjica premijere filma Kužiš stari moj u režiji Vanče Kljakovića

Godišnjica premijere filma Kužiš stari moj u režiji Vanče Kljakovića

Na današnji dan, 17. siječnja 1973. godine u jugoslavenska kina pušten je hrvatski igrani film “Kužiš stari moj” Vanče Kljakovića.

Glista, mladić s gradske periferije, pripada onoj vrsti gradskih “frajera” koji su preprodavali karte pred kinima, a sad to ne može jer mladi radije idu u diskoklubove. Dok se njegovo nekadašnje društvo cijepa – Grof živi nestvarni boemsko-klošarski život, a Kurbla se prilagođuje novom vremenu – Glista ne zna za što bi se odlučio. Ne bi želio poput svog Tateka skupljati staro željezo, ali nešto drugo mu se baš i ne nudi. Njegova suputnica Marina, koja kao da nema nikakvog kontakta sa svijetom, idealna mu je partnerica…

Film “Kužiš stari moj” hrvatski je doprinos svjetskom trendu anarhoidnih filmova proizašlih iz osjećaja slobode i mladenačkog bunta šezdesetih godina. To ostvarenje slobodne strukture, bez čvrste priče, najhvaljeniji je film redatelja Vanče Kljakovića. Iz sličnih je polazišta napravljen i predložak, istoimeni roman Zvonimira Majdaka, tipični predstavnik proze u trapericama, koja je jezikom ulice opisivala svakodnevni život mladih ljudi.

Ivica Vidović, glumac koji je najčešće glumio introvertirane likove intelektualaca, ostvario je netipičnu ulogu lokalnog frajera i zgubidana za koju je nagrađen Srebrnom arenom za drugu najbolju glavnu mušku ulogu na pulskom festivalu, a film je dobio i Zlatnu arenu za najbolju fotografiju.

Goran Čelig