You are currently viewing Godišnjica premijere filma Kad jaganjci utihnu Jonathana Demmea

Godišnjica premijere filma Kad jaganjci utihnu Jonathana Demmea

Na današnji dan, 30. siječnja 1991. godine u New Yorku premijerno je prikazan legendarni psihološki horor-triler “Kad jaganjci utihnu” (The Silence of the Lambs) koji je maestralno režirao pokojni Jonathan Demme.

Mlada kadetkinja Clarice Starling (Jodie Foster) priključuje se posebnom timu FBI-jevih biheviorista koji pokušavaju uloviti opasnog serijskog ubojicu Buffalo Billa (Ted Levine). Kako bi mu ušla u trag, Starling će potražiti pomoć Hannibala Lectera (Anthony Hopkins), nevjerojatno inteligentnog psihijatra i psihopata osuđenog jer je svoje žrtve ubio i pojeo. Ono što slijedi neizvjesna je igra nadmudrivanja, pri čemu ostaje nejasno pomaže li uistinu dr. Lecter istrazi ili iskorištava situaciju za svoje mračne ciljeve.

Nastao prema bestseleru Thomasa Harrisa, “Kad jaganjci utihnu” revitalizirao je žanr filma strave te popularizirao žanr psihološkog trilera, koji je malim i velikim ekranima dominirao čitavo desetljeće. Redatelj Jonathan Demme inteligentno je spojio ikonografiju klasičnih (gotičkih) horora sa žanrom filma detekcije te tako stvorio jednog od najpoznatijih filmskih monstruma s ljudskim licem (i istančanim ukusom) – Hannibala Lectera.

Film je bio veliki hit među publikom i kritikom, a postao je i jedan od samo tri filma koji su osvojili Oscare za najbolji film, režiju, scenarij te glavne glumce – Jodie Foster i Anthonyja Hopkinsa.

Lik Buffalo Billa dijelom je motiviran serijskim ubojicom Edom Geinom, baš kao i Hitchcockov Norman Bates te Hooperov Leatherface u “Teksaškom masakru motornom pilom” (1974.).

Goran Čelig