You are currently viewing Godišnjica premijere akcijskoga filma Elitni ubojice redatelja Antoinea Fuque

Godišnjica premijere akcijskoga filma Elitni ubojice redatelja Antoinea Fuque

Na današnji dan, 12. siječnja 1998. godine u Chicagu održala se premijera filma “Elitni ubojice” (The Replacement Killers). Kombinirajući jednog od najinventivnijih američkih redatelja novije generacije (Antoine Fuqua) s karizmatičnom internacionalnom zvijezdom (Chow Yun-Fat) i jednom od tada vodećih holivudskih glumica (Mira Sorvino) te izvrsnim scenarijem moderne kinooperete, “Elitni ubojice” film je koji sparuje karakterističnu azijsku kinematografiju i američke opake ulice.

Kineski imigrant u Americi John Lee (Yun-Fat) iza sebe ima mračnu prošlost profesionalnog ubojice, čime se nimalo ne ponosi. U zamjenu za sigurnost svoje obitelji Lee je prisiljen prihvatiti posao kod moćne figure kriminalnog podzemlja, gospodina Weija (Kenneth Tsang). Wei želi da Lee ukloni policijskog detektiva Stana Zedkova (Michael Rooker), ali zadatak je toliko težak da se Lee radije odlučuje iskusiti posljedice Weijeva gnjeva nego pokušati izvršiti zadano. Uz pomoć Meg Coburn (Sorvino), koja pomažući Leeju i sama postaje metom, Lee se bori s vremenom kako bi nadmudrio armiju ubojica.

Antoine Fuqua redatelj je legendarnog Cooliova videospota “Gangsta’s Paradise”, Chow Yun-Fat bio je tada nova uvozna zvijezda sa sedamdesetak filmova iza sebe, Mira Sorvino osvojila je Oscara za ulogu u filmu Woodyja Allena “Moćna Afrodita” – njima dodajte kultnog redatelja Johna Wooa u stolici izvršnog producenta i dobili ste vizualno uzbudljiv triler koji akcijskom žanru pridonosi svojom crossover-poetikom borilačkih sekvencija.

Mišljenje mnogih filmaša bilo je da je upravo Chow Yun-Fat ono što je Hollywoodu proteklog desetljeća nedostajalo – glumac koji posjeduje intenzitet Bogarta ili Cagneyja, borilačke sposobnosti Brucea Leeja, ali istovremeno pokazuje i smisao za humor. Mira Sorvino ima potpuno drugačiju energiju pa bi, dok joj je kolega meditirao kako bi se što bolje pripremio za ulogu, slobodno vrijeme iskoristila za udaranje vreće za vježbanje koju je objesila u prikolici. Izvršni producent, iskusni John Woo dobro je znao kako spojiti dvije glumačke, redateljske i filmski ekspresivne škole. S tridesetak filmova iza sebe, prometnuo se u jednog od najvećih internacionalnih filmskih autoriteta. U njegovim je hongkonškim filmovima često nastupao Chow Yun-Fat, što mu je i donijelo priliku nastupa u visokobudžetnoj holivudskoj produkciji.

Goran Čelig