You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Red engleskoga rock-sastava King Crimson

Godišnjica objavljivanja albuma Red engleskoga rock-sastava King Crimson

“Red” je sedmi studijski album engleskog progresivnog rock-sastava King Crimson, objavljen na današnji dan, 6. listopada 1974. godine, u Europi za Island Records, a u Americi i Japanu za Atlantic. Album je snimljen u londonskom studiju Olympic tijekom srpnja i kolovoza iste godine, a producirao ga je sâm bend.

Pjesma “Providence” bila je slobodna improvizacija nastala na njihovu koncertu 30. lipnja 1974. godine u Palace Theatreu (naravno, u Providenceu), a dijelovi drugih skladbi osmišljeni su tijekom brojnih improvizacija koje je bend izvodio uživo. Primjerice “Starless” je izvorno razmatrana još za njihov prethodni album “Starless and Bible Black” objavljen u ožujku 1974., ali nisu je uspjeli dovršiti. Duga verzija te pjesme našla je tako svoje mjesto na albumu “Red” i vrlo je često izvođena na koncertima te godine.

“Red” je progresivni rock-album s osjetno težim zvukom od njihovih prethodnih albuma; poslije je nazvan jednim od pedeset “najtežih albuma svih vremena”. Začudo, to je postignuto uz samo tri člana benda: gitarista Roberta Frippa, basista i pjevača Johna Wettona i bubnjara Billa Bruforda. Gusti zvuk albuma stvoren je upotrebom slojevitih i višestruko nasnimavanja gitara, ali i gostovanja izvrsnih glazbenika poput osnivača grupe King Crimson Iana McDonalda, klasičnog oboista Robina Millera i engleskog jazz-trubača Marca Chariga.

Otprilike dva tjedna prije izlaska albuma “Red” King Crimson se raspao. Ispostavilo se da je album bio njihovo “najniže” postignuće na top-ljestvicama u to vrijeme provevši samo tjedan dana na UK Albums Chartu (45. mjesto) i US Billboardu 200 (66. mjesto). No bio je dobro prihvaćen među obožavateljima i kritičarima, dobivao je odlične kritike i retrospektivno nazivajući ga jednim od najboljih djela benda, zbog čega je poslije mnogo puta bio reizdan.

Popis pjesama: 1. Red | 2. Fallen Angel | 3. One More Red Nightmare | 4. Providence | 5. Starless.

Goran Čelig