You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma ΚΕΦΑΛΗΞΘ industrial-sastava Ministry

Godišnjica objavljivanja albuma ΚΕΦΑΛΗΞΘ industrial-sastava Ministry

Na današnji dan, 14. srpnja 1992. godine industrial-prvoborci Ministry objavili su čuveni album “ΚΕΦΑΛΗΞΘ” (Warner Bros.), također poznat pod naslovom “Psalm 69: The Way to Succeed and the Way to Suck Eggs”.

Taj je album svojevrsni “Black Album” Ministryja i popularizacije industrial metala devedesetih godina. S početnim rifom i ritmom u prvoj pesmi “N.W.O.” (tj. New World Order) ovdje je bend ustalio zvuk i popularizirao smjer predstavivši se široj, mainstream-publici. To je ujedno prvi album s gitaristom Mikeom Scacciom, kojega je Jourgensen doveo u bend 1989. godine.

Album je dobio priliku prikazati se i na MTV-u, za što je ponajviše zaslužan izuzetno uspješan singl “Jesus Built My Hotrod”, u kojem im se na vokalima pridružio i Gibby Haynes iz Butthole Surfersa. Pjevač je bio toliko pijan da nije mogao sjediti na stolici tijekom snimanja i sve što je uspio otpjevati bilo je u potpunosti nerazumljivo. Nakon toga Jourgensen je proveo dva tjedna pokušavajući srediti vokale kako bi zvučali koherentno te da imaju nekog smisla.

Osim toga, album su pratili i ovisnički problemi. Izdavačka kuća odobrila je sastavu golem budžet od oko 750.000 dolara za snimanje očekujući hit-izdanje koje će pokoriti tržište, a Jourgensen i Scaccia trošili su barem 1000 dolara dnevno samo na drogu.

Jedan od pravih klasika industrial metala, uz navedene pjesme, jest i mračna “Scarecrow”, koja je spora, distorzirana i potpuno prljava. Album “Psalm 69” postat će i vrlo utjecajno djelo pogotovo za skladatelje glazbe za videoigre poput Franka Klepackija, koji ga je naveo kao najvažniji utjecaj na stvaranje njegova soundtracka za popularnu igru “Command & Conquer”. Definitivan klasik iz diskografije benda Ministry.

Popis pjesama: 1. N.W.O. | 2. Just One Fix | 3. TV II | 4. Hero | 5. Jesus Built My Hotrod | 6. Scarecrow | 7. Psalm 69 | 8. Corrosion | 10. Grace.

Goran Čelig